okt
15

Oer-band

geplaatst op 15 oktober 2015 in We Happy People met 0 Reacties

Ooit, en om eerlijk te zijn is dat niet al te lang geleden, had ik niks met planten. Vond het maar een hoop gedoe en de planten die in mijn interieur belandden waren binnen no time overleden door verwaarlozing. Want, zo stelde ik tegenover iedereen die het wilde horen, ik heb toch een boom voor mijn raam?!?

De laatste jaren ben ik me gaan verdiepen in natuurlijke materialen en zo kwam ik logischerwijs ook bij het onderwerp planten uit. Wat ik toen ontdekte had ik nooit kunnen bedenken, maar was tegelijkertijd ook weer zo ontzettend logisch. We hebben een band. De plant en ik. Een oer band. De mens ik eeuwen lang geëvolueerd in een natuurlijk omgeving. De natuur zit in onze genen. Het probleem is dat we de afgelopen eeuwen steden hebben gebouwd die hier totaal geen rekening mee houden. (op die boom voor mijn raam na) Hierdoor raakt de mens verwijderd van de natuur.

Veel bouwinnovaties op het gebied van gezond bouwen zijn technologisch. Maar er wordt maar weinig aandacht geschonken aan de meer subtiele psychologische behoeftes van de mens. In de laatste 20 jaar hebben vele studies naar de aantrekkingskracht van de natuur op mensen bewezen dat natuur de productiviteit verhoogd, genezing versneld en dat je er zelfs beter door kunt leren.

Biophilic design kent verschillende lagen. De adviseurs van Terrapin Bright Green ontwikkelden een kader voor succesvol Biophilic design op basis van 14 natuurlijke patronen die in belangrijke mate de relatie tussen natuur en gezondheid weergeven. Deze bestaan uit:

Natuur in de omgeving
– visuele verbinding met groen; uitzicht op natuurlijke elementen, en levende processen en systemen
– niet-visuele verbinding met groen; bijvoorbeeld va gehoor of tastzin
– niet-ritmische, onvoorspelbare, zintuiglijke prikkels
– variatie in temperauur en luchtstromen
– de aanwezigheid van water
– dynamisch en diffuus licht
– verbinding met natuurlijke systemen en processen zoals de seizoenen.

Natuurlijke analogieën
– biomorfe vormen en patronen die de natuur symboliseren
– materiële verbinding met de natuur; bijvoorbeeld door lokaal materiaalgebruik
– complexiteit en orde; als weerspiegeling van die in de natuur

Het natuurlijke van de omgeving zelf
– vergezicht
– toevluchtoord; een veilige plek om je terug te trekken
– mysterie; bijvoorbeeld door middel van verborgen plekjes
– risico en veiligheid

Een gebouw dat is ontworpen volgens deze patronen draagt bij aan het geestelijk en lichamelijk welbevinden en het optimaal functioneren van mensen.

Als je een vitaal interieur wil is Biophilic design een prachtige oplossing. Herstel de band tussen mens en natuur op een manier die ook nog eens prachtig is om te zien en waarmee je een krachtig statement maakt. En ik zelf? Ondertussen kijk ik uit op de landerijen en heb al een aardige verzameling planten in huis staan.

THE STORY OF A HAPPY INTERIOR