okt
06

Licht in donkere tijden

geplaatst op 6 oktober 2016 in We Happy People met 0 Reacties

Licht. We zijn ons er vaak niet zo van bewust.Voordat we kunstlicht kenden waren de dagen ’s zomer langer dan ’s winters en ging je slapen als het donker was en dus moe. Of stak een kaars aan om nog wat gedaan te krijgen, maar echt veel zag je dan ook niet.

Tegenwoordig is overal licht. Binnen, maar ook buiten. En dit kan ons bioritme aardig in de war schoppen.’S ochtends bij zonsopgang reflecteert de zon warm licht. Dit zorgt voor de afname van melatonine, waardoor je wakker wordt. Overdag krijg je als het goed is veel daglicht binnen, waardoor je wakker en helder blijft. ’S avonds wordt het daglicht minder en stijgt het melatonine niveau weer. Resultaat: je wordt slaperig. Verlichting is dus meer dan alleen functioneel, het bepaald voor een groot deel hoe we ons voelen!

Het aanbod van armaturen is ongelofelijk groot. Door mooie accent- en sfeer-verlichting versterk je de sfeer in een ruimte en geef het karakter. De drie soorten verlichting; algemene-, accent- en sfeer-verlichting zorgen voor een zowel functioneel als esthetisch mooi verlichte ruimte. Heel belangrijk is het om per ruimte te bepalen welke activiteiten er plaatsvinden. Dit kan omgezet worden in een verlichtingsplan waar duidelijk naar voren komt hoeveel licht waar nodig is. (volg ons Pinterest bord We Happy Light!)

Zorg overdag voor ruimschoots genoeg licht en zorg ’s avonds voor een warme, gedempte sfeer in huis. En daar leent de aankomende herfst zich super voor, want wat is er fijner dan met kaarslicht, open haard aan en mooie verlichting aan te genieten van goed gezelschap. En daarna lekker onder de wol.